Affärsflygsbloggen

outside800px

Hur funkar privatjet?

11 Jun 2013

Hur fungerar privatflyg egentligen?

Att flyga privat innebär att du planerar din egen, unika resa; enkel, tur och retur eller en slinga med flera stopp. Detta är naturligtvis inget nytt för dig men det som kanske kan vara lite intressant är att göra en liten jämförelse kring vilka olika alternativa sätt det finns att flyga privat på.

Att deläga ett flygplan
Vissa leverantörer har valt att erbjuda en extremt global och toppmodern lösning. Som kund där kan du i stort sett flyga vart som helt över hela världen. Hela jordklotet står till ditt förfogande. Denna värld öppnas för dig genom ett delägarskap som däremot inte är direkt gratis. Många är vi som inte har ett behov av att äga en del av ett flygplan men ändå vill kunna ta oss till udda destinationer utan att det påverkar företagets resultat i slutändan. Att resa reguljärt är helt enkelt inte ett alternativ i vissa lägen. Att deläga ett flygplan kan kosta miljontals kronor, så vilka andra möjligheter finns därute?

Att flyga via tredje part
I de flesta branscher finns det företag som livnär sig på att hjälpa kunder att hitta rätt i djungeln av leverantörer. Så även i privatflygsbranschen. Det kan vid en första anblick kännas smidigt att gå via en mäklare för att hitta ett par olika förslag på flyg mellan punkt A och B. Inte heller här behöver vi fundera speciellt länge innan vi förstår att det finns en marginal i affären, någonting som gör att vi som beställare får betala mer för flygningen. Vi slipper bekymret med att sitta och leta runt på leverantörer mot att vi betalar extra för att någon annan gör det. Ibland är det värt det – väldigt ofta är det inte det…

Privatflyg direkt med en leverantör
Vi tycker att det bästa alternativet är att välja en leverantör som finns i vårt närområde och som känner till vår marknad. Att en leverantör kan flyga oss till Hong Kong med kort varsel ger oss inte så mycket om de flesta resor vi gör är inom norden. Det som däremot hjälper oss är att jobba med en leverantör som förstår våra utmaningar och hjälper oss att komma fram till våra möten i tid, samtidigt som vi känner tryggheten i att jobba med en lokal leverantör som garanterar oss säkerhet och sekretess.